boekdelen spreken
Wat doen wij in deze les
Deze les behelst een lessenreeks van 3 lessen. In les 1 onderzoeken we manieren om papier in beweging te krijgen, in les 2 gaan we met patronen aan de slag en in les 3 gaan we tekenen.
De kinderen gaan op onderzoek uit naar de verschillende eigenschappen van papier en leren de mogelijkheden er van kennen en toepassen aan de hand van kleur, vorm, ruimte, textuur en compositie, door middel van invouwen, uitvouwen en knippen en scheuren in papier. Deze eigenschappen gaan ze toe passen en combineren om een leporello boekje zonder tekst te maken.
Zij leren over de ontwikkeling van papier door de geschiedenis heen en over papiermolen De Schoolmeester en leren verschillende soorten papier kennen. In les 1 komen effen soorten papier aan de orde in les 2 sierpapier.
Leporello
In deze lessenreeks gaan we aan de slag met een leporello. Een leporello of harmonicaboek is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Dat kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Dit type boekwerk werd en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld rivierkaarten, die soms een lengte van twee meter bereiken. De origine van een loprello kunnen we vinden in oost Azië, waar het papier dat men gebruikte zo dun was, dat het maar aan één kant beschreven kon worden. De beste manier om een boekwerk te bewaren was het op te rollen, wat enige nadelen in zich had. De stap die het opgerolde boek daarna maakte, was gevouwen te worden, wat resulteerde in een leporello.
Leporello is een eponiem van Leporello, de knecht van Don Giovanni uit de gelijknamige opera Don Giovanni, die de lijst van minnaressen van zijn heer in een boekwerkje bijhield. In vroege uitvoeringen van deze opera was, om de lengte van de lijst te benadrukken, dit boekwerkje een zigzag gevouwen stuk papier.
We gaan een stap verder dan het maken van een traditionele leporello, maar maken een boekwerkje waarin wij onze eigen creaties kunnen maken en blijven veranderen. Stap voor stap, spelenderwijs ontdekkend welke verrassingen een leporello in zich heeft.
KERNGEGEVENS
Lesduur: 3 x 60 minuten
Beeldaspecten: kleur, vorm & compositie, patronen, ritme en proportie, vouwtechnieken, kniptechnieken, ruimte creëeren met platte materialen, experimenteren met overlappende vlakken
Cultureel erfgoed: Als belangrijk onderdeel van de lessenreeks zal de papiermolen De Schoolmeester in Westzaan aan de orde komen. De Schoolmeester is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht functioneert.
Groepen: 1 t/m 8. De lessen voor de onderbouw hebben een andere structuur dan voor de midden- en bovenbouw.
Materialen: basismaterialen zoals wit papier, schrijf- en kleurpotloden en scharen verzorgen scholen zelf. Specifieke materialen worden verzorgd.
De les sluit aan bij het kerndoel kunstzinnige oriëntatie
MIDDEN- EN BOVENBOUW
ONDERBOUW
EXPOSITIE IN SCHOOL